HSS & Birgit Sääntöseminaarit

Koko talven ajan on pidetty seminaari ja keskustelu tilaisuuksia ensin HSS klubihuoneella ja sitten Avaus Consulting tiloissa. Jatkossa sama peli jatkuu ja kirjoittelen tähän muistiinpanoistani tilanteita ja huomiota keskutelujen pohjaksi. Kommentoikaa ja jatkanaa vapaasti keskusteluja tässä saitilla ja/tai tulkaa mukaan tilaisuuksiin. Tilaisuudet ovat maksuttomia, lukuun ottamatta sellaisia kertoja jolloin esim kansainvälinen tuomari tms. asiantuntija tulee paikalle. Silloin yleensä keräämme pikkusumman osallistujien kesken joista muodostuu km tai muun kulun kattava kulukorvaus.

 

Seuraava tilaisuus on:

28.2.2013 klo 18:00 – 19:30. Paikka on alustavasti Avaus Consulting, Merimiehenkatu 35, Helsinki

31.1.2013 mennessä mieleen jääneitä tilanteita:

Välillä kannattaa muistuttaa joitakin perus asioita mieleen kuten viime kerralla mainittiin ‘Jiippaava vene EI OLE kääntyvä vene’ sääntöjen kannalta.

Kiinteä este 1 & 2

Alla olevat 2 esimerkkiä kuvaavat tilanteita joissa toiselle veneelle on ilmoitettava väistämisestä, koska edessä on maa-este. Tosen veneen on eelleen ilmoitettava seuraavalle jne. Minkälainen tapahtumaketju siitä voisi tulla?

 

ranta esteenä kryssiville veneillä paaran halssilla

 

ranta esteenä kryssiville veneillä styyran halssilla

Leikkarille saapuminen ja etuajo-oikeus.

Tässä ennakointi on edellytyksenä onnistumiselle. Tässä tulee ajoissa kommunikoida tms. muien veneiden kanssa siitä, miten aiotaan kunnioittaa styyran veneen oikeutta. Lisäksi vierellä olevan ja olevien veneiden tulee antaa toisilleen (paaran veneet) tilaa väistöön tai venaan.

Alkutilanne, jossa päätökset ajolinjoistu tulee jo olla selvillä:

layline tilanne 3 venettä paaralla lähekkäin ja yksi laylinellä styyralla

Mahdollinen lopputulos:

layline tilanne 3 venettä paaralla lähekkäin ja yksi laylinellä styyralla jatkotilanne

Lähdössä tiukasti merkin ohi tilanne

Ennen paukkua ei ole olemassa ‘oikeaa suuntaa’ eli ei proper cource vaatimuksia. Paukn jälkeenkin vasemman puoleinen vene saa nostaa itsensä merkin yli – jos vaan poweri riittäää- vaikka joutuu ajamaan ns liiaan vastaiseen, koska proper cource ON merkille!

tekeekö vasemmanpuoleinen vene lähdössä virheen 31.1.2013.1

Normaali styyra paara tilanne.

Sinisen veneen tulee antaa tilaa ja keltaisen tulee varmistua, että sininen voi antaa tilaa.

alamerkillä

Uudet säännöt ottavat selkeämmin kantaa merkkitilanteissa merkille ajamiseen. Entä alla – onko proper cource tai oikeansuunta ja ajooikeudet tässä niin kun pitääkin?

ylämerkillä 2

Tietoja Arvo Paukkunen

Sailing here since 1964
Kategoria(t): Kilpailut, Kurssit ja koulutus, Lähdöt, Maalintulot, Merkinkierrot, Purjehdus-säännöt, Seminaarit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa