Sattumia merellä

60 solmun tuulessa

Inferno 33 kesti hienosti 60 knopan tuulen Asta-myrskyssä. Alla olevista kuvista ei juurikaan saa selvää kuvaa muhkeasta ukkosrintamasta ja syöksyvirtauksesta joka tuli päälle Hangosta länteen menevällä väylällä.

Kun lähdimme Hangosta oli ukkosta ilmassa – kaukaisena jyrinänä ja tummina pilvinä, mutta koko purjehtijaurani aikana kovaa ukonilmaa ei ole tullut merellä ‘päälle’. Arvioin kokemuksieni perusteella, että ukkonen menee varmaankin mantereelle ‘riehumaan’ ja saamme vain pari puuskaa ja sadetta niskaamme. Se oli selkeästikin arviointivirhe.

Kun oli selvää, että se tulee päälle emmekä enää kerkiä alta pois, otimme – tai miehistö (vaimoni) otti purjeet alas, koska pilvi oli jotain sellaista mitä en ollut koskaan nähnyt – pyysin vielä turvavaljaat itselleni. Vaimoni komensin sprayhoodin alle suojaan. Ohjeistin hänet menemään veneen sisälle jos tuntuu että ollaan kohta liian ‘vinossa’ .

Kun tuuli sitten tuli kohdalle oli tunne aivan uskomaton. Sitä voimaa vain tuntui tulevan jostain lisää ja lisää kokoajan. Nojasin turvavaljaaseen ja veneen istuinkaukalon laitaan. Vaimo piti nenän GPS:n näytössä, koska sanoin, että tarvitsen tarkan sijaintimme, kun kohta tulee nollanäkyvyys hetkeksi. Molemmilla puolilla noin 50m päässä oli kalliot, joille en halunnut ajautua.

Vene alkoi kallistua tuulen voiman yltyessä ja näin että vastaan tuleva noin 46 jalkainen Baltic kallistui samaan tyyliin – niin kyljelleen että oli pakko kääntää kokonaan keulatuuleen ja antaa koneen työntää täydellä voimalla että pysyttäisiin paikallaan. En osaa arvioida kauanko sitä kesti, mutta ehkä noin 15 min ja sitten tuuli heikkeni normaaliksi kovaksi tuuleksi – ehkä noin 10 – 15 m/s jonka jälkeen alle 10 m/s :ksi.  Jälkeenpäin sain tietää, että vastaantuleva Baltic oli mitannut jossain vaiheessa 29 m/s tuulta.

Kun tuuli heikkeni ja sade alkoi – alkoi myös mahtava ukkosnäytelmä. Tuntui kun oltaisiin oltu salaman ‘sisällä’ koko ajan. Jyrinä oli jatkuvaa ja meteli oli epätodellisen kova.

Pysyimme kokoajan metrilleen väylän keskellä ja koko näytelmä oli ohi juuri siinä kohtaa kun tämä pikkuväylä risteää isoon väylään, joka menee Kasnäsin ohi.

Noin 15 minuuttia ennen 29 m/s tuulta ja sen jälkeistä sadetta ja salamointia lähes pimeässä.

13.09 - myrsky tulee kohta

klo 13.09

13.21 - purjeet on otettu alas

Klo 13:21

13.41 tämän jälkeen ei voinut enää kuvata

Klo 13:41. Tällainen ‘pikku makkara’ ulottui Hangon niemestä Nauvoon

17.24 jee jee Nötössä turvassa

Nötössä turvassa 17:24

Vastaa