Faktaa ja mielipiteitä purjehduksesta

Kausi 2013 alussa

Kautta ollaan piennetty Birgit 8mR teorialuentojen ja kaikille avoinna olevilla sääntöseminaareilla koko talven ajan. Nyt kuitenkin Classic Symposioum ja Venenäyttely sai purjehtijat esiin suuremmalla joukolla. Venenäyttelyn anti oli sitä tavallista – eli laadukasta. Classic Symposioum oli loistava ja kansainväliset esitelmöitsijät huippuluokkaa. Lauantai ilta ja Classic illallinen oli hieno huipentuma. Lisäksi 8mR worlds (mm kisat) tulevana kesänä ja sen organisaatiossa toimiminen on pitänyt mielenkiinnon purjehduksessa koko talven ajan. Odottelen innolla ensi kesää ja MM kisoja. Myös HSS :llä toimintaa kehitetään kovilla panoksilla, itse auttelen kilpailutoiminta johtajan roolissa ja keskittyen Sport Commodorin alla mm. keskiviikkokisojen ja toimitsija kolutuksen kehittämiseen. Ja pitäisi saada aluetuomarin pätevyyskin viimesteltyä, päästäkseni kansalliseksi tuomarikksi ja siitä tavoitteeseeni kansainväliseksi kilpapurjehdustuomariksi.

Arvo Paukkunen

Kausi 2012 alkaa olla jo ohi – vai onko?

Birgit 8mR treenit jatkuvat vielä viikon ja sitten vene siirretään Taalintehtaalle talvehtimaan. Tämän hetken tuuliennuste on kovaa vastatuulta – yllätys Iloiset kasvot

Kauden 2012 viimeinen purjehdus – takana 1053nm s/y Birgitillä

Viikonloppu 15 & 16.9.2012 menikin hienosti vaikka hieman ajeltiin koneellakin mm. Barösund osuus, jossa vietimme yön. Yöksi meidät kutsuttiin kylään melkoisen hienolle huvilalle. Laittelimme gurmeet koko porukalle. Isäntäväkeä oli 4 henkeä meinän 4 hengen miehistönlisäksi. Saimme Max Wuoren (chef) ja Jan Paukkusen (jR chef) fileet viienineen maistumaan.

WP_002065WP_002063

IMG_0330

Tokana päivänä 16.9.2012 ajelmme vastaisessa Hangon kohdalle aurinkoisessa kelissä ja jatkoimme Taalintehtaalle upeassa myötäisessä noin 9,5 solmun vauhdilla vaikka keulassa oli vain genua2 ja isossa yksi reivi sisällä. Kello kolmen maissa olimme perillä ja aloimme siistiä venettä, mutta ajan puutten vuoksi se jäi kyllä aika sekaiseksi.

WP_002086

Paremman käsityksen kivasta kelistä saanee tästä videoklipistä:

This is 8mR sailing and I love it!

Klippi löytyy myös Birgit 8mR facebook saitiltamme:

http://www.facebook.com/Birgit8mr

Seuraavana viikonloppuna huolto alkoi ja tässä muutama kuva siitä:

WP_002143WP_002146

Työkaluvaja siivottiin ja pilssi pestiin. DMarin oli jo ottanut koneen pois, mutta vaihteisto ym. on viellä paikallaan. Samoin peräsin, joka kohtaa ison remontin kun potkuri otetaan myös pois – tarpeettomana.

Kaikki sähköt tehdään uusiksi. Sitlooda tehdään ergonomisemmaksi ja kaikki bunkan levyt salongista ja keulasta menee myös uusiksi painon vuoksi. Arvoitu painon säästö on jotakin 500 kg:n ja 1000 kg:n väliltä.

9.9.2012. viikonloppu tuomarin roolissa f18 PM kisoissa oli loistavaa ja mielenkiintoista seurattavaa. Tuomaristo Lars Nyqvist, Keijo Tulomäki ja allekirjoittanut – Arvo Paukkunen.

Sääntöseminaari 27. pv syyskuuta HSS tiloissa. Tilaisuus on lähinnä kaseille, kuutosille ja viitosille, mutta muutkin purjehtijat ovat tervetulleita. Tilaisuus alkaa klo 17:00 ja päättyy 19:00. Kuluttajana on Lars Nyqvist.

Vuoden vaihteen jälkeen järjestetään vielä toinen samanlainen tilaisuus. Silloin kouluttajana on joko Lars Nyqvist tai Keijo Tulomäki.

Kirjoittelen jatkossa hieman myös s/y Birgit 8mR veneen valmistautumisesta vuoden 2012 MM kisoihin, jotka järjestetään heinä- elokuun vaihteessa Helsingissä.

Esipuhe

henkisestivajaan_miehiston_kipparin_tuskaa

Olen purjehtinut noin 4 vuotiaasta asti ja Kotkalainen Isäni on kouluttanut minusta hyvät merimiestaidot omaavan purjehtijan. Tosin se on vienyt noin 44 vuotta – enkä vieläkään ole valmis…

Purjehdussäännöistä on paljon kirjoja, artikkeleita ja eksperttien neuvoja lehtien ja seurojen saiteilla. Lisäksi pursiseurat tekevät hyvää työtä sääntöjen ja niiden soveltamisen kanssa varsinkin juniorien koulutuksessa.

Mutta miten on ‘vanhojen’ purjehtijoiden kanssa? Kaikki eivät edes kehtaa tai uskalla kysyä tulkintoja – saatikka sitten muistaisi säännöt ulkoa tai edes pitäisi sääntökirjaa taskussa. Ja asiaa ei helpota yhtään se, että ne joilla sääntökirja on todellakin taskussa – luokitellaan nipottajiksi. Ja yleisesti ottaen ne jotka luokittelevat sääntökirjaa lukevat nipottajiksi – ovat ehkä niitä, joilla se sääntökirja pitäisi olla useammin mukana.

Olen kokenut muutamia kolareita ja lukemattomia tiukkoja paikkoja avomeri ja rataluokissa kuten IOR, IMS, IRC, 6mR ja 8mR ja päällimmäiseksi säännöissä ja niiden tulkinnassa on jäänyt mieleen tavat tulkinnat. Harmillisen usein säännöistä haetaan ‘porsaanreikiä’ joilla voidaan laillisesti haitata toista venekuntaa. Tämä on sinänsä ihan oikein, mutta jos se on päällimmäinen tarkoitus – ollaan jo pahasti hakoteillä herrasmieslajissa.

Pieni esimerkki

Eräälle veneelleni kävi haveri avomeriluokkien lähdössä ja sen sääntötulkinnoissa ei edes kansallinen huippu jury halunnut ottaa kantaa. Veneeseeni tuli miehen mentävä aukko kylkeen ja päin ajanut vene ei jäänyt paikalle auttamaan, vaan jatkoi kisaa.

Loppujen lopuksi vakuutusyhtiöiden lakimiehet ja tarvittaessa poliisi selvittelevät tuollaista asiaa – ja sillä ei oikeastaan ole enää paljoakaan tekemistä kilpapurjehdussääntöjen kanssa, ja ei auta sanoa että ‘olin oikeassa’ jos vahinko todella on tapahtunut jo. Poliisin näkökulmasta molemmat venekunnat tekevät virheen jos kolari tapahtuu – ja molemmat saavat todennäköisesti sakot, jos asiat menevät riittävän pitkälle. Merellä tilanteet eivät ole niin mustavalkoisia, kun maantieliikenteessä.

Kyseisen tilanteen epäselvyyttä kuvaa hyvin se, että kun törmäys oli tapahtunut ja ympärillä olevat veneet ja ihmiset rannalla kuulivat törmäyksen äänen – oli päin ajettu vene jo kääntynyt 180 astetta ja oli näin ollen toisella halssilla keula entiseen tulosuuntaan. Hae siinä sitten silminnäkijöiden todistuksia…

Jatkan tähän blogiin suomenkielellä sääntöasioita mahdollisimman selkeästi sen mukaan miten TOPP 6mR talven teoriatreeneissä niitä käsittelemme. Nyt 2012/2013 siis jatkan Birgit 8mR veneenkin teoria ja käytäntö harjoitusten bloggaamista

Arvo Paukkunen

Tietoja Arvo Paukkunen

Sailing here since 1964
Kategoria(t): Purjehdus-säännöt Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa