Kuutosten SM (6 mR Suomen mestaruuskisat)

Hieno päivä ja hienoa purjehdusta tänään. mukavaa tuulta noin. 5 – 7 m/s ja iltapäivällä alkanut auringon paiste kruunasi vielä kaiken.

Kaikkien aikojen ensimmäiset SM kisat kuutosissa saivat yli  20 venettä liikkeelle loistavissa HSF:n järjestämissä kisoissa. Regatan jälkeisissä tunnelmissa ja päivän levon (?) jälkeen oli ensin keskusteluissa muuttaa rataa niin,  että pahimmilta ruuhkilta vältyttäisiin ja kolareita ei tulisi. Taktikkona minua kiinnostaisi erittäin paljon sellainen rata, jossa ylä- tai ala merkkejä olisi kaksi – siis portit. Siihen ei kuitenkaan ryhdytty vaan päädyttiin varmistamaan kryssi osuuden riittävä pituus tuomaan eroja veneille. Se toimi mielestäni hyvin. Lisäksi oli esillä myös sellainen vaihtoehto, jossa maaliin tultaisiinkin spinnuilla – eikä alamerkillä lopussa käytäisi lainkaan. Sitä ei kuitenkaan tehty, joka minusta oli oikea ratkaisu koska TOPP kuutosen miehistölle se on näköjään ollut se viimeinen oljenkorsi pelastamaan muutama sijoitus – ‘oma lehmä ojassa’  tietenkin. Totta on kuitenkin se, että niin voitaisiin vähentää ruuhkia ennen maalia, kun sijoitukset ovat usein kärjen osalta jo kuitenkin jo ratkenneet – kai…

Loppujen lopuksi valittu vaihtoehto toimi hyvin ja haavereita ei sattunut, vaikka kiperiä paikkoja olikin. Kiitokset järjestävälle HSF seuralle hienosta työstä ja huomenna taas jatketaan.

TOPP miehistö oli jo lähes kokonaan selvinnyt vatsapöpöstä ja suorituskyvyn hienoinen puute näkyi tuloksissa, mutta muutamista kohokohdista kuten toisen lähdön maaliviivalle venynyt kahden veneen ohitus pelasti päivän ja olimme ansainneet… oluet.

Pistelasku järjestelmä herätti myös keskustelua ja itse olen muutosehdotuksen kannalla. Nykyinen menköön nyt, koska se on nyt näin päätetty  mutta meidän on kuutosliitossa harkittava bonusjärjestelmän vaihtoehtoja sellaiseksi, että kilpailun jännitys säilyisi ja tiivistyisi loppua kohti. Kukaan ei pääsisi tavoittamattomaan johtoon helposti ja ne meistä jotka ovat 7 sijan alapuolella saisivat pisteen sijoituksen mukaisesti 1 pinnan mukaan, mutta ne jotka ovat ns. kärjessä – ‘hikoilkoon’ Iloiset kasvot ja taistelkoon loppuun asti joka ikisestä lähdöstä saaden pisteitä erilaisella jaolla.

Koska ensi vuonna meillä on myös SM arvoiset kisat tulisi kuutosliton miettiä tällaista muutosta. Keskustelin aiheesta Henrik Tenströmin kanssa ja otamme asian esille myös virallisestikin mahdollisimman pian.

Muun muassa kipparikokouksessa tuli jälleen keskusteluissa sinänsä hyviä asioita meiltä purjehtijoilta, mutta ehdottaisin mieluummin käytäntöä jossa epäkohdan tai oman toivomuksen esittämisessä voitaisiin tuoda esille myös ratkaisuehdotuskin. Silloin otettaisiin myös vastuuta paremmin ja muutoksia todella saataisiin tehtyä sen sijaan että pallo vain heitetään ilmaan ja kerrotaan että nykyinen tila ei tyydytä. Useimmiten kun toteuttava osapuoli on kuutosliitto – eli me itse! – tai suuremmoista työtä tekevät pursiseurat.

Keskustelu sosiaalimedioissa voisi hyvinkin tuoda helpolla tavalle monien asianomaisten mielipiteen esille.

Oli kiva nähdä Konsta Hämäläinen Wireen keulalla, vaikka sankari saapui suoraan Flensbourgista 8mR maailman mestaruuskisoista Sagittan keulalta. Ne tuloksen näkyivät myös Wireen tuloksissa. Hyvä Konsta!

 

Päivän tulokset löytynevät pian HSF:n sivuilta.

 

Arvo Paukkunen

Tietoja Arvo Paukkunen

Sailing here since 1964
Kategoria(t): Kilpailut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa