Vastakkaiset halssit–styyra ja paara

 

Esimerkki I

Erittäin perustilanne. Tämän soveltaminen jostain syystä vain ei aina ole toiminut. Piti ensin kirjoitaa ‘suomenkaan kisoissa’, mutta totuuden nimissä taytyykin kirjoittaa ‘jopa’ koska suomen kisat ovat maailman huippuluokkaa varsinkin 6mR (n. 20 venettä kisa) ja 8mR (mahd. yli 10 venettä kisa). Kokeinneimmallekkin tapahtuu virheitä – eri syistä. Mielestäni samasta syystä ei vaan saa tapahtua samaa virhettä uudelleen. Lisäksi toivon että, jokainen purjehtija huolehtii avoimesta ilmapiiristä sääntöasioissa tähdäten siihen että, vanha sanonta ‘kysyvä ei tieltä eksy’ ei unohtuisi.

Eri halsseilla styyra ja paara

Esimerkin ylämerkillä vasemmalla halssilla olevalla veneellä ei ole oikeutta ‘tunkea väliin’ vaan tilaa on annettava oikealla halssilla ajavalle veneelle.

 

Itse tarvitsen koko miehistön apua tällaisilla paaralla ajettaville merkille tulemisille. Mielestäni hyvä tapa on käyttää veneeni keulalla olevaa purjehtijaa ensin varmistamaan kuinka lähellä ollaan. Siten tarkistan (ohjaajana tai taktikkona) alalaidalta minimi etäisyyden – kuinka läheltä perää (taka puolelta) uskalletaan ajaa väistöliikkeen minimoimiseksi. Samaan aikaan kuitenkin kommunikoimalla etuajo-oikeutetun veneen kanssa väärinkäsitysten välttämiseksi. Jos kommunikointi on kelin  tms. takia mahdotonta – teen väistöliikkeen niin  selkeästi, ettei vaaratilannetta tule. Jos ruuhkaa taas on liikaa – olen tehnyt virhe-arvioinnin jo 5 min. sitten ja voin ajaa veneen hätätapauksessa vaikka piihin…

Esimerkki II

Eri halsseilla styyra ja paara II

Eri halsseilla styyra ja paara vastapäivään II

Styyran halssilla lähestyvä vene voi jatkaa suoraan samaa kurssia merkin yli ja aiheuttaa näin väistövelvolliselle veneelle (Keep clear boat) ylimääräisen käännöksen. (ISAF Case 9)

Esimerkki III

image

Eri halsseilla styyra ja paara vastapäivään III

Kun etuajo-oikeutettu vene on muuttamassa suuntaa, on sen annettava tilaa väistämisvelvolliselle väistöliikettä varten (give the keep clear boat room to keep clear)

Eri halsseilla styyra ja paara IV

Huomiotavaa on aina, että merkinkierto säännöt pätevät vain merkkiä kierrettäessä – ei veneiden kohdatessa ennen ja jälkeen merkinkierron. Tätä selvitellään sääntökohdissa 16.1 ja 18.1 ( c).

Tietoja Arvo Paukkunen

Sailing here since 1964
Kategoria(t): Purjehdus-säännöt. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa