Kuinka paljon tilaa on annettava merkillä

paljonko tilaa on onnettava

Sisempi vene taktikoi ajamalla keskikelillä hieman liian kaukaa merkkiä, ja aiheuttaa näin kyseenalaisen tilanteen ja mahdollisen protestikäsittelyn.

Kuvassa sisäpuolen vene rikkoo sääntöä 11, koska se ei anna alkuvaiheessa tilaa (keep clear) vaikka tekeekin sen pelkästään taktisista syistä. Pieni leveäksi ajo aiheuttaa näin 1,5 veneen mitan päässä merkistä olemalla epäilyksen siitä, että sisempivene olisi voinut helposti ajaa lähempänäkin merkkiä. Jos protestikäsittelyssä ulommainen vene ei ole antanut riittävästi tilaa myöhemmässä vaiheessa, sisäpuolen vene todennäköisesti voittaa – muussa tapauksessa ulommainen vene voi voittaa protestikäsittelyn. Näin todennäköisesti siksi, että tilan määrä ja sen antaminen on hieman epäselvä jos sisempi vene väittää sääntöä 11 rikotun alussa, mutta kuitenkin lopussa tilaa on annettu riittävästi.

Jos ulommainen vene on väistämisvelvollinen, on sen myös annettava riittävästi tilaa (huom. perän ja keulan pitkät ylitykset R-veneissä käännyttäessä). Sisemmän veneen, jolla on etuajo-oikeus, on ajettava sellaista kurssia kun se ajaisi vaikka väistämisvelvollista venettä ei olisikaan vieressä. Edelleen jos veneet ovat samalla halssilla ja kohtuullisella tai hyväksyttävällä kurssilla tai/ja jiippiä ei tule merkillä – voidaan ajaa kursseja joilla ei ‘häiritä’ toista venettä liikaa. Vaatinee hieman tulkintaa, mutta periaate on hyvän purjehdushengen mukainen ajotapa. Se ei estä luffausta tai pientä ahdistelua, mutta jos etuajo-oikeutta loukataan liikaa on sääntöjä rikottu.

Joskus puheissa tulee esille mielipiteitä ja jopa ennakkotapauksia tilanteista, joissa etuajo-oikeutta ei suoranaisesti ole vielä loukattu, mutta etuajo-oikeutetun veneen on – mistä tahansa syystä – tehtävä korjausliikkeitä törmäyksen (Lue: liian läheltä ajaminen) välttämiseksi – on sääntöjä rikottu. Eli tulkinnan varaisuus riippuu erittäin paljon, siitä minkälainen kilpailu on kyseessä ja kuka sääntöjä tulkitsee.

Esimerkiksi 6mR ja 8mR sekä muillakin kunnioitettavissa ‘ikä’ veneissä on ymmärrettävämpää tällaiset tulkinnat, koska kosketukset eivät välttämättä aiheita henkilövahinkoja, mutta sitäkin enemmän taloudellisia ja muita vahinkoja. Ei ole kiva, jos noin 100 vuotias vene ‘loukkaantuu’.

Tila, jota tarvitsee antaa merkillä, ei pidä sisällään vendaan tarvittavaa tilaa, ellei sitten peitto tilanne muuta asiaa (sääntö 18.2 ja Mark Room määritys).

Luonnollisesti hieman enemmän tilaa tarvitaan kovemmilla keleillä ja jos miehistön taidoissa on puutteita – tosin protestikäsittelyissä yleensä sisimmäinen vene voittaa.

paljonko tilaa on onnettava 2

Tässä kuvassa loppuvaiheessa käännöstä sisemmällä veneellä on oikeus tilaan merkillä ainoastaan ohittaessaan itse merkkiä. Merkki on ohitettu sillä hetkellä kun veneen perä on merkistä ohi – ilman että on mahdollista enää edes käännettäessä osua merkkiin. Silloin sisäpuolen veneen oikeus tilaan on ohi (Mark Room expires ISAF Case 25)

Heti kun merkki on ohitettu on sisemmän veneen pidettävä tilaa (Keep clear). Tässä kohtaa R-veneiden ominaisuudet aiheuttavat mielenkiintoisia tilanteita, jos arviointivirheitä tapahtuu. Esimerkiksi jos sisempi vene odottaa huonolla nousukulmalla liian kauan (taktisista tai muista syistä) ja on painautunut lähemmäksi alapuolella olevaa tai olevia veneitä – on tilanne kommunikoitava selkeästi ja ilmoitettava nöyrästi virheestä, joka voi käännettäessä aiheuttaa törmäyksen. Tällainen törmäys tapahtuu erittäin helposti suurten perän ylityksien vuoksi pitkissä ja kapeissa veneissä. Silloin kääntäminen 2m päässä alapuolen veneestä on mahdotonta ja tilaa on pyydettävä tilanne on tehtävä lähellä oleville veneille selväksi ennen kun ‘kolahtaa’. Syyllistä ei silloin tarvitse hakea – ‘syyllinen’ ilmoittautuu.

Tietoja Arvo Paukkunen

Sailing here since 1964
Kategoria(t): Purjehdus-säännöt. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa