Peitto – Mark Rounding osa I

Sääntökirjan nk. ‘kolmenveneenmitan’  sääntö oli ainakin R (tässä blogissa 6mR & 8mR) veneiden kilpailuissa viime vuosien mielenkiintoisimpia sääntömuutoksia. Lisäksi sääntö 86.1 :ssä kuvataan poikkeuksina esim. kilpailuohjetta, joka voi muuttaa tätä sääntöä mutta siihenkin on luonnollisesti poikkeuksia. Joskus kanssakilpailijoiden ja oman miehistönkin naamasta näkee, että eteen on tullut epäselvä tilanne. Sääntökirjan säännöt 18 (Mark-Room) tilaa merkillä ja 19 (Room to Pass an Obstruction) tilaa väistää este, pitävät sisällään yhteensä 7 kohtaa ja lisäksi kannattaa tutustua vielä sääntöön 20, jossa on 3 kohtaa lisää.

Kuitenkin selvyydeksi on sanottava, että jos kommunikoit muiden purjehtijoiden kanssa ja varmistat kilpailuohjeesta ettei erikoisempia poikkeuksia ole, on homma aika selkeä sääntöjen osalta. Käytännössä tällaista sääntötulkintakeskustelua kannattaa aina harrastaa varmistaakseen muiden ja oman tietämyksen säännöistä.

Eri luokkien luokkasäännöt vielä tarkentavat kuinka monta veneen mittaa on oltava peiton aikaansaamiseksi.

Yhteensä siis 10 kohtainen kuvaus mitä on otettava huomion kun sovelletaan peitto sääntöä.

Sitä helpottamaan esitän tässä useita esimerkkejä kuvien ja selityksien avulla. Sitä mukaa kun saan kuvia tehtyä…

Säännöissä ‘zone’ eli peittoalue on kuvattuna tässä :

Vastapäivään Peitto - Zone - kuvaus

Zone on alue kääntömerkin ympärillä joka merkitsee 3:n veneenmitan matkaa sen lähellä olevaa venettä. Se on tarkemmin sanottuna kaari, joka merkkiä lähestyviä veneitä kohti – ei merkistä jo pois päin meneviä. Tähän etäisyyteen viitataan sääntöjen kohdassa 86.1(b) ja zone määrityksessä.

 

Yksi yleisimmistä tapauksista:

Vsatapäivään yleisin esimerkki tapaus

Kuvan selitykset…

Yleisin tapaus missä merkinkierron säännöt on otettava huomioon, vaikka ne eivät vielä olisikaan voimassa (veneiden ollessa liian kaukana merkistä) – useiden veneiden ollessa peitettynä ja ulommaisten veneiden on annettava tilaa merkillä heti kun yksikin peitetyistä saapuu ‘zonelle’ – ennakoidusti.

Kannattaa tarkastaa säännöt 44 kohdasta ja erityisesti 44.1 (b) , jos kosketus kääntömerkkiin tapahtuu. Tavallaan ‘terve järki’ pelaa myös tässä. Mutta tämä tarkoittaa myös mahdollisesti värikkäitäkin tulkintamahdollisuuksia säännöistä. Terveellä järjellä tarkoitan oikeastaan vain sitä, että jos vahinkoa muille ei koidu – ei rangaistuskaan ole välttämättä pahin mahdollinen (one turn/two turn)

Tietoja Arvo Paukkunen

Sailing here since 1964
Kategoria(t): Purjehdus-säännöt. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa