Alamerkillä

Kuvassa tuulenpuoleinen vene, jota peitetään muiden toimesta – on oikeus tilaan merkillä (Mark-room) joka oli olemassa ennen johto veneen saapumista ‘zonelle’ (normaalisti lähimmästä veneestä 3 rungon mittaa merkille). Lisäksi peiton on oltava selkeästi perän suhteen todettavissa (from clear astern). Ulommaisen veneen on siten annettava tilaa merkillä (sääntö 18.2(e)).

Jos johtava vene ei pysty antamaan tilaa merkillä vaikka peitto on  olemassa, sisäpuolen vene ei ole oikeutettu tilaan merkillä HUOM! sääntö 18.2(e) – joka yksinkertaisesti kuvaa tilanteen niin, että tilaa on annettava jos voi. Jos ei voi, niin toinen vene menettää etuajo-oikeuden. Eli kannattaa kommunikoida tässäkin tilanteessa, jos jokin tai joku estää tilan antamisen.

alamerkillä

Sen verran on vielä lisättävä tähän, että ohjaajan kokemattomuus, taidon puute tai muu hallintaan vaikuttava tekijä ei kelpaa syyksi siihen ettei tilaa voi antaa.

Tämä on yksinkertainen tilanne, mutta tästä saa helposti voimakastakin spekulointia kisan aikana ja varsinkin rannalla.

Tietoja Arvo Paukkunen

Sailing here since 1964
Kategoria(t): Purjehdus-säännöt. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa